Back to the EU, már annyira hiányzott :-) Tegnap elhagytuk a szabadkereskedelmi övezetet (Norvégia) és Schengenen belül átugrottunk Finnország nyugati határához, ahol a három államhatár (norvég, svéd, finn) találkozik. Egyrészt sosem voltunk még sem Finnországban, sem Svédországban, másrészt ez már Lappföld, a rokonok, harmadrészt csak van valahol egy klasszik finn szauna....! Szerencsére volt, így ez utóbbiról külön bejegyzés készült, itt nem részletezem tovább :-)

Az odavezető 2,5 órás út nemzetközi európai főút, jeges/havas útviszonyok között. Az időnkénti hóesés vagy hóvihar már meg sem kottyant egyébként is. Furcsa, a városokon kívül alig látunk autót, egyszer sem volt dugó sehol. Egy koccanásos baleseten kívül semmi, gondolom az is rosszkor volt rossz helyen. Persze ahol ilyen kevesen laknak a népsűrűségi adatok alapján (Nordland), ott a tranzitforgalom is elenyésző. 

KafjordTöbb átlagos kinézetű fjord körbekocsikázása után elhagytuk a tengert, a hőmérséklet a minusz 1-ről gyorsan minusz 5-re süllyedt, ragyogó napsütés mellett. Egy hosszabb sík szakasz után elrobogtunk a tábla mellett - SUOMI és újra az Unióban voltunk, ráadásul rokonaink, (manapság ritka) barátaink között. Megnyugtató érzés volt, a hűvös nyugatias norvégok után. Az első település Kilpisjarvi, üdülőhely egy hatalmas, jelenleg (és még májusig) befagyott és hóval borított tó mellett, itt meg is álltunk. Kilpisjarvi tó, egy az ezer közülKisétáltunk a jégre, és néhány sífutót pillantottunk meg, egy remekül kialakított, az egész tavat körbekerülő sífutó pályán. Mivel életemben nem volt még síléc a lábamon, tudtam, hogy itt a pillanat :-) Aki ezt szeretné majd kipróbálni, azt ma reggel az alábbi tanácsokkal látnám el:

  1. Ezt a műfajt gyerekkorban kezdje
  2. Ha már később kezdi, nem baj ha van oktató mellette
  3. Ne induljon el lejtőn, amikor először kerül sífutó léc a lábára
  4. Ha már elindult, tudjon esni, ezt nem aznap kell megtanulni
  5. Ne próbálja az emelkedőt mert nem fog menni
  6. Jól legyen felöltözve, akarom mondani kipárnázva
  7. Mindenképp legyen a környéken aki levideózza

Esni tudok, azzal nem volt gond, gyakoroltam sokat, fel is voltam öltözve. És le is videóztak. A többi feltétellel voltak problémák. Ez igazi mosoly?

DE kb. 2,5 óra alatt 9-10 km-et haladtunk, keresztbe síeltük a tavat, majdnem körbe is, a hatalmas esések ellenére is óriási élmény a napsütésben, minusz 5 fokban. A szaunában norvégnak néztek, kint a pályán nem annyira... Ezek az északi népek síléccel a lábukon születnek... néha nyugdíjas nénik száguldottak el mellettem mosolyogva, de talán épp ezért a szokásos napi bejelentkezés is így és itt született meg: 

 A külön posztban emlegetett csodálatos szauna szeánsz után, még beugrottunk egy vacsorára a helyi, kivülről nagyon szocreál, belülről teljesen rendben lévő étterembe.Eine kleine szocreál

A folyamatosan Karády Katalin, Karel Gott és a szovjet táncdalfesztivál műveit meglepő stílusban vegyítő andalítóan romantikus, vagy inkább öngyilkosságra felhívó zenék mellett a menü füstölt rénszarvashúsból készült sajtos leves, majd rénszarvas pizza volt, a leves kiváló, a pizzát inkább nem részletezném, kiderült, hogy az éghajlat mellett ebben a műfajban is nagyon-nagyon távol vagyunk Itáliától....

A vacsoránál beszélgetve azt kerestük, hogy mit nem sikerült a célokból teljesítenünk eddig. Hát bizony, Svédország kimaradt, basszus. Aztán megnéztük, hogy hol van a svéd finn határ. A tó közepén húzódik :-) Szóval átsíeltünk Svédországba is, hurrá!

Reménykedtünk, hogy sarki fényt is látunk, de felhősebb lett az ég, így este 10 után visszaindultunk Tromsöbe. A kocsi külső hőmérője minusz 11 fokot mutatott, az est hőfoka kezdett hasonlítani a Spitzbergák élményhez. Visszafelé 60 km-t mentünk úgy, hogy egyetlen gépjárművel sem találkoztunk. Nagyjából az út felén durván, vagy közepesen durván havazott, csak a szokásos... Éjjel fél 1-kor minusz 1 fok volt Tromsöben, 10 fok különbség a belső területekhez képest, ezt jelenti a tenger és a felhőzet együttes hatása. Ma intenzív havazásra ébredtünk...

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkifenyspitzbergak.blog.hu/api/trackback/id/tr255888716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása