A Spitzbergák "fővárosa" nem egy bűnös hely, nem egy bűnös város. A bűnözés nulla, néha elveszítenek egy-egy kesztyűt a turisták és ezt kell kinyomozni. Általában sikerül. A fegyverviselethez és -használathoz (egyetlen oka napjainkban a jegesmedve) viszont mindenki már kora gyermekkorában hozzászokik, fegyverbalesetről a helyiek emberemlékezet óta nem tudnak. A városon kívül a saját felelősségedre mehetsz ki, a helyi rendvédelem a település határain belül garantálja a biztonságot. Erre tábla is figyelmeztet :-)IMG 3470

A Spitzbergák egyezmény (1920) alapján az aláíró országok állampolgárai számára a letelepedés szabadon lehetséges. De itt csak az maradhat, akinek van hol aludnia és DOLGOZIK! Nincsenek nyugdíjasok, nincsenek testi vagy szellemi fogyatékossággal rendelkezők. A mintegy 2200 lakosból kb. 300-an nem norvégok. Akik befejezik a munkát, mehetnek haza, vissza az anyaországukba. Az állapotos nőket visszaküldik hazájukba a szülés idejére, utána jöhetnek vissza, ezzel az állampolgársági kérdést is egyszerűen megoldják, mert nincs Svalbard állampolgárság, norvégot meg nem adnak.

Hozzáteszem, három hónapig (november-január) teljes sötétség van, úgyhogy nagyon sok gyerek születik, a szigeten kívül :-) Óvoda, iskola, sőt egyetem is van a településen.IMG 7380

A bányászvárosi létből származó helyi szokás, hogy sehova nem mehetsz be bakanccsal, szépen a bejáratnál leteszed és mehetsz tovább zoknival. Ez a boltra, szálláshelyre, galériára, kocsmára éppúgy érvényes mint a helyi kormányzó hivatalára.

Már csak egy bánya maradt nyitva a város körül, de ez látja el a helyi erőművet és még exportálnak is belőle. Nagytisztaságú kőszénről van szó, acéliparban, szilícium-völgyi fejlesztésekhez használják.

Az erőmű az egyetlen áramot termelő szénerőmű norvég felségterületen. Mivel melléktermékként a távfűtésre is alkalmas forróvizet is produkál, ezt közvetlenül az ivóvíz vezeték mellett vezetik el a házakba, így nem fagy meg télen a vezeték!

Földrajz iránt érdeIMG 3274klődőknek: Éghajlata szerint sarki sivatag, az éves csapadékmennyiség 200 mm körül van egy évben, ez a sivatag definíciónak felel meg. Fa, bokor nincs. Kisebb virágok nyáron előbújhatnak. Állatok közül a jegesmedve, a svalbardi rénszarvas, a sarki róka, a tengeren a bálna, a fókafélék és a rozmár láthatók nagyobb számban errefelé, egyetlen olyan madara van, amely télen sem húz el dél felé, a hófajd, találkoztunk is pár példánnyal.

Március 8. a völgybe besütő első napsugár napja, tradicionálisan megünneplik, a nőktől meg elnézést kérnek aznap... Az Egyetem épületének külső burkolata rézből készült. Majdnem két évtizede pontosan ugyanolyan színű, nincs elszineződés, mert nincs légszennyeződés, nincs pollen, nincs allergia, nincs asztma, ide gyógyulni is jöhet az ember.

Motorizációs boom kétszer annyi hómobil van, mint a lakosság száma, 4000 hómobil pörög a városban, mivel szilárd út nagyon kevés van. Hómobilos balesetek pedig előfordulnak, nemcsak turistákkal. Barentsburgi túránkon találkoztunk is két összetört, otthagyott géppel, figyelmetlenségből tipikus rácsúszásos karambol :-( Állítólag a nők körében a bulldózer vezetés igen népszerű foglalkozás.

IMG 3397

 Longyear első reptere a kb. egyenletesen befagyott mocsáron volt, csak letolták a havat és kész volt a pálya télen. Légiirányítás nem volt, a letett sisaklámpák fényei jelentették a leszállást segítő fényeket a pilótának. Gate 1 and the only :-) A reptér ma már kiépített ehhez képest, de igazi jégpálya, a menetrend meg nem túl bonyolult :-)

IMG 7537

 IMG 7509

 

Európába a sarki felfedezők vitték a hírét a szigetcsoportnak, így 1883-ban már megépült az öbölben az első hotel, de nyáron nagyszámú hajó érkezik, olyan luxushajók is mint a Costa Brava. (Nem kis problémát okoz ez néha a helyieknek, amikor a több ezer fős, döntően 75 év feletti utasokat szállító hajó kiköt a 2200 lakossal rendelkező városka kikötőjében... Június-július-augusztus hónapokban akár plusz 5-6 fokig is felmehet a hőmérséklet, és látható az éjféli nap, április 19-től augusztus 23-ig ugyanis nem süllyed a nap a horizont alá.

IMG 3264

 És közkívánatra újra :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkifenyspitzbergak.blog.hu/api/trackback/id/tr535884144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása